به گزارش مشرق، «حمد بن جاسم» نخستوزیر و وزیر خارجه وقت قطر در گفتوگو با روزنامه «فایننشال تایمز» که 15 آوریل گذشته منتشر شد، سخنان جنجالی بر زبان آورد و عربستان را مسئول پیچیده شدن بحران سوریه از سال 2012 دانست و گفت که آنچه در سوریه اتفاق افتاد نوعی بازی بینالمللی بود (نه انقلاب) و آمریکا به عربستان و قطر این چراغ سبز را داد که در سوریه دخالت کنند.
«طراد بن سعید العمری»، نویسنده معروف عربستانی در پایگاه تحلیلی «انحاء» مینویسد: سخنان شیخ حمد بسیار خطرناک است. بیان چنین سخنانی سؤالات بسیاری را پیش میکشد، زیرا این سخنان به طور کامل پایههای اصلی داستان سوریه را از بین میبرد. داستانی که کشورهای حاشیه خلیج [فارس] درباره سوریه، رفتن بشار اسد، چگونگی رفتار دولت با مردم سوریه، ثبات منطقه، دخالت در امور کشورهای دیگر، مذاکرات ژنو و مهمتر از اینها، نقش ایران در منطقه ساختهاند و بنابراین بیش از هر چیزی آمریکا، عربستان و قطر باید درباره سخنان «حمد بن جاسم» توضیح دهند.
او ادامه می دهد: هنگامی که «رولا خلف» خبرنگار فایننشال تایمز، از شیخ حمد میپرسد که آیا بخشی از مسئولیت فاجعه این روزهای سوریه را بر عهده میگیرد یا نه؛ او در جواب میگوید: «سخنانی به تو میگویم که تاکنون به هیچ کسی نگفتهام. هنگامی که شروع به ورود به موضوع سوریه کردیم (2012) مطمئن بودیم که قطر به زودی رهبری قضایای سوریه را بر عهده میگیرد، زیرا در آن زمان عربستان میلی به دخالت [آشکار] نداشت. بعد از آن سیاستها در قبال سوریه تغییر پیدا کرد و به ما اطلاع ندادند که عربستان میخواهد که ما صندلی پشت بنشینیم پس این قضیه به رقابت بین ما و عربستان منتهی شد».
این اعتراف ضد سعودی، آغاز موج بینالمللی ضد سعودی است؟
طراد العمری در این باره مینویسد: این اعتراف صریح و جنجالی، سوال ابتدایی را مطرح میکند و آن هم اینکه چرا در این زمان چنین چیزی را گفته است؟ اگر «حمد بن جاسم» میگوید که بحران سوریه یک بازی بینالمللی بود آیا بیان چنین سخنانی نیز در چارچوب همان بازی نیست؟
این نویسنده سعودی میافزاید: سخنان شیخ «حمد بن جاسم» در فایننشال تایمز در 15 آوریل منتشر شد و این همان زمانی است که در آمریکا در موضوع نقش عربستان در حملات 11 سپتامبر، بحث و جدل بود و مقالههایی در پایگاه خبری شبکه فاکس نیوز، (17 آوریل)، نشریه آتلانتیک (18 آوریل) و نیویورک تایمز (18 اوریل) علیه عربستان منتشر شد.
وی ادامه میدهد: سخنان «حمد بن جاسم»، درباره اینکه آنچه در سوریه اتفاق افتاده و میافتد، یک بازی بینالمللی است، تعجبی ندارد، چرا که از ابتدای روند حوادث در سوریه، داستان چیز دیگری بوده است. همانطور که «رولان دوما» وزیر خارجه اسبق فرانسه، در یک گفتوگوی تلویزیونی گفته بود که انگلیس دو سال پیش از آغاز بهار عربی، آماده حمله به سوریه بود. در مورد قطر نیز جای تعجب ندارد، چرا که این کشور در آن برهه مدام دنبال توطئه در لیبی، مصر، یمن و سوریه بود.
نقطه حساس اعتراف نخستوزیر پیشین قطر کجاست؟
طراد العمری میافزاید: اما موضوع عجیب و جنجالی به ورود عربستان به بحران سوریه در مراحل بعدی آن مربوط میشود و این قضیه نیازمند تأیید یا تکذیب رسمی است؛ چرا که اتهام «حمد بن جاسم» به عربستان در حمایت مسلحانه از کسانی که برای تظاهرات علیه دولت به خیابان آمده بودند، کاملا قصه را دگرگون و پایه دعاوی عربستان و کشورهای خلیج [فارس] را در مورد بحران سوریه، از بین میبرد. اینکه :1- آنچه در سوریه اتفاق افتاده، یک انقلاب مردمی است 2- بشار اسد مردم خودش را کشته و آواره کرده است 3- همدردی و ابراز ترحم بر مردم سوریه و دوستی با آنان 4- این ایران است که در سوریه دخالت میکند و اصلیترین دلیل بی ثباتی منطقه است 5- حقیقت معارضان و لیست «ریاض» و «هیأت عالی مذاکره کننده» 6- عزم «هیأت عالی مذاکره کننده» برای راهحل سیاسی و مذاکرات ژنو.
سخنان وزیر خارجه سابق قطر، به کلی تمام این ادعاها را از بینمیبرد؛ یعنی تمام این حرفها بر پایه باطلی بنا شده است.
این نویسنده سعودی، در ادامه میخواهد تا مسئولان رسمی آمریکا، عربستان و قطر بیانیه رسمی صادر کرده و حقایق را توضیح دهند، چرا که این اتهام در سطح استراتژیک، سیاسی، دیپلماسی و قانونی بسیار خطرناک است.
او توضیح میدهد: ورود به یک توطئه بینالمللی برای براندازی یک دولت دارای حاکمیت یک مسألهای نیست که بشود به راحتی از کنار آن عبور کرد. لازم است تا از برنامهریزی یا آن چیزی که «حمد بن جاسم» آن را «بازی بینالمللی» میخواند به خوبی کسب اطلاع کنیم. یک سؤال مهمی باقی می ماند: آیا موضع اخیر اسرائیل در مورد جولان جزئی از این بازی است؟
طراد العمری در ادامه مینویسد: دولت سوریه میتواند با استناد به این سخنان خطرناک، دعوی قضایی علیه کشورهای مختلف طرح کند و بیش از یک تریلون دلار فقط برای بازسازی غرامت بگیرد.
این نویسنده سعودی در بخش نهایی یادداشت خود میآورد: آیا پس از این افشاگری آمریکا و هم پیمانانش از عربستان و کشورهای خلیج [فارس] میتوانند خواستار برکناری بشار اسد شوند؟ یا در مذاکرات حل بحران سوریه شرکت کنند؟
به هر حال آن چه رخ داده است، این است که «حمد بن جاسم» بمب را به آغوش عربستان انداخته است و این سعودیها هستند که باید پرده از حقایق بردارند؛ حتی اگر باعث رنجش آمریکا شود.